0

de-eed-beatrix.jpg

Beatrix deed in 1999, tijdens een informeel gesprek met de journalisten Hans Nijenhuis en Margriet Oostveen (NRC) dat zij voerden tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteurende, de uitspraak "De leugen regeert".

 

Ze doelde hierbij op de achteruitgang van de kwaliteit van de pers, de teloorgang van het recht op weerwoord en op spelfouten, slordigheden en eenzijdigheid.

 

Het gesprek met Beatrix vond plaats in een tijd dat het in de Nederlandse pers gonsde van de berichten dat de Kroonprins een vriendin had, Máxima Zorreguieta, wiens vader staatssecretaris van landbouw was tijdens het dictatoriale regime Videla.

"DE LEUGEN REGEERT" 

De monarchie zou moeten meegaan met de tijd. Een tijd waarin iedereen foto's en filmpjes maakt en waarbij het van belang is dat er regels rondom de privacy bestaan. Ook voor personen in officiële functies.

 

Over de mediacode zijn de meningen verdeeld. Het is feitelijk niet meer dan een zachte afspraak, maar publiceer of zeg je iets negatiefs over het koningshuis, dan heb je een probleem. Hun geschiedenis is een sprookje en de buitenwacht krijgt af en toe geproduceerde informatie of een idyllisch fotomoment. Er blijft veel verborgen. Waarom wordt er toch zo geheimzinnig gedaan? Regeert de leugen soms? 

De mediacode blijft een bijzonder gegeven. Iedere beroemdheid heeft last van ongewenste publiciteit. Dit is vervelend, maar de harde werkelijkheid is dat het bij het ambt hoort. Leden van het Koninklijk Huis hebben er weliswaar niet voor gekozen, maar ze zijn nou eenmaal lid van de koninklijke familie en staan daardoor in de schijnwerpers.

 

De code focust op het be- en afschermen van het privé leven. In algemene zin vindt de koninklijke familie kritiek moeilijk te verteren, zo blijkt uit ons onderzoek. Ze willen het sprookje laten voortduren en doen daar alles aan. Volgens ons moet de geschiedenis van Nederland vrij kunnen worden opgetekend, ook de koninklijke.