0

paparazzi-zwart-wit.jpg

MEDIACODE

Daniela Hooghiemstra

Gerard Aalders

Sandra Schuurhof

De mediacode is ontstaan in 2005 nadat prinses Caroline van Monaco een rechtzaak won tegen Duitse fotografen. De prinses werd hierbij in bikini op het strand gefotografeerd en wilde niet dat deze foto's online kwamen, ondanks dat ze op een publieke locatie was. In de rechtzaak werd besloten dat het Koninklijk Huis recht heeft op privacy wanneer zij geen officiële verplichtingen vervult. De RVD treedt in Nederland op wanneer er sprake is van de overtreding van regels omtrent de mediacode. 

De code heeft als doel de persoonlijke levensfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen. De mediacode biedt daarnaast de gelegenheid om tegemoet te komen aan de vraag van de media naar (privé)beeldmateriaal van leden van het Koninklijk Huis. 

 

Dankzij de mediacode kunnen de kinderen een ongestoorde jeugd krijgen en kunnen leden van het Koninglijk Huis zich vrij bewegen bij priveaangelegenheden. Dit is gebaseerd op bestaande rechtspraak die de privé-sfeer beschermt en heeft niets te maken met de beperking van de persvrijheid.

 

De code is niet bindend. De RVD geeft advies aan de media of een foto een privé aangelegenheid betreft of niet. Media beslissen zelf of ze wel of niet gaan publiceren. Het is uiteindelijk aan de rechter om te beslissen of een publicatie van een foto een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer en dus onrechtmatig is.

 

Media die de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninglijk Huis respecteren worden uitgenodigd voor (privé) mediamomenten. Mocht de privacy van leden van het Koninklijk Huis worden geschonden, dan kunnen zij bijvoorbeeld bij volgende (privé)momenten worden geweigerd.  

 

           (Bron: Rijksvoorlichtingsdienst 2017)