0

Paleis_Noordeinde,_Pieter_Post_Kamer_(1984).jpg
Verlovingsportret_van_de_Prins_van_Oranje_en_Máx

MAXIMA AFFAIRE

Koningin Máxima is nu niet meer weg te denken uit het Nederlandse koningshuis, maar voor haar huwelijk met Willem-Alexander was er veel te doen omtrent Maxima en haar familie. De Nederlandse media kwamen er al vrij snel achter dat haar vader 'fout' was geweest tijdens het Videla regime in Argentinie

 

Máxima Zorreguieta werd geboren in Bueonos Aires op 17 mei 1971 als het oudste kind van Jorge Zorreguieta en Maria del Carmen Cerruti.

 

In april 1999 ontmoette zij kroonprins Willem-Alexander in de Spaanse stad Sevilla. Op 31 augustus 1999, kort nadat de relatie tussen toen nog prins Willem-Alexander en Máxima bekend was gemaakt, publiceerde de Volkskrant dat de vader van Máxima staatssecretaris van Landbouw en Veeteelt was geweest tijdens de militaire juntaregering van Jorge Videla in Argentinië. 

 

Deze regeringsperiode staat bekend als 'de vuile oorlog', waarbij (vermeende) tegenstanders van het regime in gevangenissen geïnterneerd en vaak gemarteld werden. Naar schatting zijn er in die periode rond de 10.000 - 30.000 mensen spoorloos verdwenen.

 

In Nederland kwamen protesten tegen het huwelijk. Een onderzoek, via een geheime opdracht van minister-president Wim Kok aan Michiel Baud, had als conclusie dat Zorreguieta op de hoogte moet zijn geweest van deze gedwongen verdwijningen, maar dat het "praktisch uit te sluiten is" dat Zorreguieta in de periode van zijn regeringsdeelname "persoonlijk betrokken is geweest bij de repressie of schending van de mensenrechten".

 

0p maart 2001 maakte destijds Koningin Beatrix de verloving bekend in een rechtstreekse televisie-uitzending. Direct na de bekendmaking las Máxima haar verklaring voor, waarin zij persoonlijk afstand nam van het Videla-regime.

 

Máxima zei onder andere: "Ik verwerp sinds lang de Videla-dictatuur, de verdwijningen, de martelingen, de moorden en alle verschrikkelijke feiten uit die tijd. Dat heeft zeker grote littekens op onze maatschappij achtergelaten." Voor haar vader verontschuldigde zij zich: "Over mijn vaders deelname aan die toenmalige regering wil ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik spijt heb dat hij zijn best gedaan heeft voor de landbouw in een verkeerd regime". Tegelijkertijd verdedigde zij hem: "Hij had de beste intenties en ik geloof in hem." In een later gehouden interview noemde Máxima de conclusie van Baud "zijn mening".