0

Prins_Bernhard_tijdens_stage_Nederlandsche_Handel-

MARGARITA AFFAIRE

In een opzienbarende affaire uit 2003, deden Margarita de Bourbon de Parme en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn een boekje open over de gang van zaken aan het Nederlandse hof. Hun liefde zou niet worden geaccepteerd door de koninklijke familie.De ruzie werd uitgevochten met roddels, zwartmakerij en uitstoting.

 

Het sprookje begon in 1998 toen Edwin de Roy van Zuydewijn prinses Margarita ontmoette. Zij was de dochter van Irene van Lippe-Biesterfeld en Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Het stel besloot om in 2001 te trouwen. Koningin Beatrix en de vader van de bruid Carlos Hugo waren de opvallende afwezigen bij de bruiloft. De eerste geruchten over de slechte verhoudingen binnen het Koningshuis deden de ronde.

 

Dat de verhoudingen binnen de koninklijke familie gespannen waren was lang verborgen gehouden voor de media. Toen in maart 2003 De Roy van Zuydewijn en Margarita in een openhartig interview in HP/De Tijd uit de school klapten wat voor onrecht de Koninklijke familie het echtpaar volgens henzelf had aangedaan, werd het een publieke zaak. Het echtpaar beschuldigde

de koninklijke familie ervan Fincentives, het bedrijf dat De Roy van Zuydewijn in 2001 startte, te hebben gedwarsboomd en dat zij gesprekken van hem en zijn familie hadden afgeluisterd.

 

Het huwelijk van de Roy van Zuydewijn komt door alle commotie onder spanning te staan en uiteindelijk besluiten de twee om te scheiden.Vanaf de scheiding voert De Roy van Zuydewijn een jarenlange, eenzame strijd tegen het Nederlandse Koningshuis. 

 

Na de scheiding zocht De Roy van Zuydewijn veelvuldig de aandacht van de media. Zo zei hij in maart 2005 in een interview bij Barend en Van Dorp dat prins Bernhard bang was voor een cliënt van zijn vader en hem daarom uit de familie wilde werken. Deze cliënt zou belastende informatie hebben over het naziverleden van de prins.

 

Uit een brief van premier Mark Rutte van dinsdag 2 december 2014 aan de Tweede Kamer bleek dat prins Bernhard De Roy van Zuydewijn en zijn familie heeft laten afluisteren en schaduwen. Guus Appels, hoofd van Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), heeft erkend dat zijn dienst in 2000 een ‘oriënterend informatieonderzoek’ heeft uitgevoerd naar De Roy van Zuydewijn en zijn familie op verzoek van prins Bernhard.

 

De Roy van Zuydewijn woont momenteel niet meer in Nederland. Hij zou geen vast verblijfadres hebben en leven van de giften van vrienden en familie. Edwin zelf stelt dat hij is 'geruïneerd door Oranje'.